Προτεινομενη Αναρτηση

8 πράγματα που ήταν τελείως διαφορετικά στην Ελλάδα όταν παιζόταν το «Λόγω Τιμής» στην τηλεόραση

Αν το σενάριο είχε γραφτεί σήμερα τα παρακάτω δεν θα είχαν συμβεί ποτέ Το Mega εξακολουθεί να κρατάει μία αξιοπρεπέστατη θέση στις ε...

13 τεχνικές πρώτων βοηθειών που πρέπει όλοι να ξέρουμε και μπορεί να βοηθήσουν να σώσουμε μια ζωή

Ελπίζουμε να μην τύχει ποτέ σε κανέναν σας κάποια έκτακτη περίπτωση που να απειλείται η ζωή ενός συνανθρώπου. Επειδή όμως όλα είναι πιθανά, η γνώση κάποιων τεχνικών πρώτων βοηθειών, μπορεί να αποβεί σωτήρια για εμάς τους ίδιους, τους ανθρώπους που αγαπάμε, αλλά και ανθρώπων που δε γνωρίζουμε.
Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσουμε 13 πολύ αποτελεσματικές τεχνικές πρώτων βοηθειών κι επιβίωσης. Το καλύτερο είναι να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα και να νιώθουμε έτσι ασφαλείς.
  1. Τι να κάνετε εάν πνίγεστε
Εάν πνίγεστε, πρώτα απ ‘όλα παραμείνετε ήρεμοιΞεκινήστε να βήχετε βαριά. Αν αυτό δε λειτουργήσει, χτυπήστε με τη γροθιά σας στην περιοχή μεταξύ του διαφράγματος και της κοιλιάς σας, κάνοντας μια κίνηση προς τα πάνω και προς τα κάτω. Εάν αυτό και πάλι δε σας βοηθάει τόσο, τοποθετήστε το σώμα σας σε μια καρέκλα (ή σε οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο στο επίπεδο της μέσης σας) και πιέστε εναντίον της κρατώντας τα χέρια σας μπροστά. Επαναλάβετε αυτόν τον ελιγμό μέχρι να βγει το ξένο αντικείμενο.
Η 2η παραλλαγή
Σταθείτε γρήγορα στους αγκώνες και τα γόνατά σας, ρίξτε τα χέρια σας προς τα εμπρός και πέστε στο πάτωμα με το στήθος και το στομάχι σας. Είναι οδυνηρό, αλλά μπορεί να σώσει τη ζωή σας.
  1. Πώς να βρείτε την ώρα χρησιμοποιώντας τον ήλιο


Εάν πρέπει να μάθετε την ώρα και το ρολόι σας έχει χαλάσει ή το έχετε χάσει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ακόλουθη μέθοδο:
-Βρείτε ένα μέρος με ηλιοφάνεια και καλή ορατότητα του ορίζοντα.
-Βάλτε τα χέρια σας όπως φαίνεται στην εικόνα και κρατήστε τα ακίνητα.
Μετρήστε τον αριθμό των δακτύλων από τον ήλιο μέχρι τη γραμμή του ορίζοντα. Κάθε δάχτυλο ισούται με 15 λεπτά πριν το ηλιοβασίλεμα. Πολλαπλασιάστε τον αριθμό των δακτύλων επί 15 και θα μάθετε περίπου την ώρα που είναι (καθώς αυτή η μέθοδος δεν είναι 100% ακριβής).
3. Πώς να καταλάβετε ότι μια μεγάλη καταιγίδα πλησιάζει
Αν νομίζετε ότι μια μεγάλη καταιγίδα πρόκειται να ξεσπάσει, δώστε προσοχή στις παρακάτω λεπτομέρειες:
-Τα σύννεφα είναι χαμηλά.
-Τα σύννεφα δεν είναι επίπεδα, αλλά φαίνονται πιο πολύ φουσκωτά και χνουδωτά.
Είναι σκούρα, μπορεί ακόμη να είναι και σκούρα καφέ. Εάν τα σύννεφα είναι μαύρα, θα υπάρξει έντονη βροχή    χωρίς άνεμο. Εάν τα σύννεφα είναι καφέ, θα υπάρξει βροχή με ισχυρό άνεμο.
-Εάν τα σύννεφα κατευθύνονται μακριά, σημαίνει ότι δε θα βρέξει.
  1. Τι να κάνετε εάν τα φρένα του αυτοκινήτου δεν λειτουργούν


Εάν τα φρένα σας αρνούνται να υπακούσουν, μην πανικοβληθείτε. Ζητήστε από τους επιβάτες (αν δεν είστε μόνοι σας) να φορέσουν τις ζώνες τους, ενεργοποιήσετε τα φώτα έκτακτης ανάγκης και κάντε τους άλλους οδηγούς να καταλάβουν τι συμβαίνει χρησιμοποιώντας τα μεγάλα φώτα, πατώντας ταυτόχρονα την κόρνα του αυτοκινήτου:
Πατήστε το φρένο με δυνατές κι απότομες κινήσεις. Έτσι μπορεί να δημιουργήσετε πίεση στο σύστημα πέδησης. Αν έχετε μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων, πατήστε το πεντάλ του συμπλέκτη. Αν έχετε αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, τοποθετήστε το στη θέση L.
Χρησιμοποιήστε προσεκτικά τα χειροκίνητα φρένα. Εάν το κάνετε ξαφνικά, το αυτοκίνητο μπορεί να αρχίσει να παρασύρεται.
Προσπαθήστε να στρίψετε δεξιά και αριστερά από τη μια μεριά στην άλλη.
5. Τι να κάνετε εάν κάποιος σας ακολουθεί
Αν νιώθετε ότι κάποιος σας ακολουθεί, πρώτα απ ‘όλα, βεβαιωθείτε ότι είναι αλήθεια.Απομνημονεύστε την εμφάνιση του ατόμου κι αλλάξτε ξαφνικά την κατεύθυνση σας. Αν το άτομο είναι ακόμα πίσω σας, μην πηγαίνετε σε ερημικά μέρη. Πηγαίνετε σε ένα καφέ, αφού μπορείτε να προσποιείτε ότι συναντάτε έναν φίλο. Είναι επίσης καλή ιδέα να πάτε απευθείας στο κοντινότερο αστυνομικό τμήμα.
6. Πώς να μην χαθείτε κάνοντας κύκλους μέσα σε ένα δάσος


Εάν αισθάνεστε ότι περπατάτε και κάνετε κύκλους μέσα σε ένα δάσος, προσπαθήστε να περάσετε δίπλα από τα μεγάλα και ιδιαίτερα ψηλά δέντρα από την ίδια πλευρά του σώματός σας. Εάν είστε δεξιόχειρες, επιλέξτε την αριστερή πλευρά. Εάν είστε αριστερόχειρες, επιλέξτε τη δεξιά πλευρά. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε να περπατάτε σε κύκλους.
  1. Τι να κάνετε στα πρώτα δευτερόλεπτα μιας καρδιακής προσβολής
Εάν αισθάνεστε ότι εσείς ή οποιοσδήποτε γύρω σας παθαίνει καρδιακή προσβολή, καλέστε αμέσως ένα ασθενοφόρο. Προσπαθήστε να μην πανικοβληθείτε πριν έρθουν οι γιατροί. Ρωτήστε τον γιατρό στο τηλεφωνικό κέντρο αν υπάρχει κάποιο φάρμακο που μπορείτε να πάρετε. Πριν το πάρετε, ξεκινήστε να αναπνέετε βαθιά και βήξτε. Η βαθιά αναπνοή γεμίζει με οξυγόνο τους πνεύμονες κι ο βήχας διεγείρει το στήθος, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση του καρδιακού ρυθμού. Κάντε αυτό μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο.
  1. Ένας έξυπνος τρόπος για να ανάψετε μια φωτιά


Σε περίπτωση που δεν έχετε κανένα υλικό για να ανάψετε φωτιά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα προφυλακτικό και φυσικά το ηλιακό φως. Βάλτε λίγο νερό μέσα στο προφυλακτικό, δέστε το και χρησιμοποιήστε το ως φακό, εστιάζοντας το φως σε ένα κομμάτι χαρτί ή σε ξερά χόρτα. Θα πρέπει να είστε υπομονετικοί και η φωτιά θα ανάψει.
  1. Πώς να είστε ασφαλής κατά τη διάρκεια μιας πεζοπορίας


Αν πρόκειται για πεζοπορία, βεβαιωθείτε ότι κάποιοι από τους πιο κοντινούς φίλους ή την οικογένειά σας γνωρίζουν πού πηγαίνετε, ποιες θέσεις πρόκειται να επισκεφθείτε και πότε προγραμματίζετε να επιστρέψετε. Θα είναι τέλειο να αφήσετε ένα σχέδιο της πεζοπορίας σας σε έναν ειδικό που γνωρίζει καλά την περιοχή στην οποία θα πάτε.
  1. Τι να κάνετε κατά τη διάρκεια σεισμού


Αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, κατά τη διάρκεια ενός σεισμού, δεν πρέπει να σταθείτε στο κάσομα μιας πόρτας. Είναι καλύτερο να μείνετε κοντά σε όσο γίνεται πιο τεράστια αντικείμενα. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι δε θα πέσουν πάνω σας. Ξαπλώστε κοντά τους σε εμβρυϊκή θέση.
  1. Πώς να βγείτε έξω από το πλήθος


Εάν βρεθείτε μόνος σας στο κέντρο ενός απίστευτα μεγάλου πλήθους ανθρώπων, μη το διασχίσετε προς την κατεύθυνση που αυτό κινείται. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κινηθείτε προσεκτικά μαζί με το πλήθος, με μία κλίση προς μία από τις δύο πλευρές αριστερά ή δεξιά).
Το κυριότερο είναι να μετακινείστε με ακρίβεια και σιγουριά χωρίς να εμποδίζετε το δρόμο κάποιου άλλου, επειδή σε αυτή την περίπτωση μπορεί να σας σπρώξουν ή ακόμη και να πέσετε στο έδαφος. Αν είστε με την οικογένειά σας, βάλτε το παιδί στους ώμους σας και αφήστε τη γυναίκα να πάει μπροστά σας για να ελέγξει την κίνηση. Μετακινηθείτε με διαγώνια κατεύθυνση.
  1. Πώς να φτιάξετε έναν επίδεσμο πρώτων βοηθειών
Τα πρώτα λεπτά μετά από ένα ατύχημα και πριν έρθει το ασθενοφόρο είναι εξαιρετικά σημαντικά. Ένας σωστός επίδεσμος μπορεί να σώσει ακόμη και τη ζωή ενός ατόμου.Ακολουθούν μερικές συμβουλές περιτύλιξης για διαφορετικές καταστάσεις.
Ένα σπασμένο χέρι ή πόδι πρέπει να ακινητοποιηθεί πριν έρθει το ασθενοφόρο. Ένας επίδεσμος που είναι δεμένος γύρω από το λαιμό κρατάει το χέρι σε σταθερή θέση και χρησιμεύει ως προειδοποίηση για τους άλλους ότι το άτομο έχει τραυματιστεί.
Αυτός ο τύπος επιδέσμου θα ήταν χρήσιμος σε περίπτωση τραυματισμού στο γόνατο προκειμένου να ακινητοποιηθεί η άρθρωση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν ελαστικό επίδεσμο για αυτό το είδος τραυματισμού.
Αυτός ο τύπος επιδέσμου μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση τραυματισμού στο στήθος ή σε ένα κάταγμα κλείδας.
Αυτός ο τύπος επιδέσμου ονομάζεται επίδεσμος σχήματος οκτώ. Χρησιμοποιείται για την ακινητοποίηση μικρότερων αρθρώσεων ή για τη θεραπεία ενός τραυματισμού.
  1. Αν κάποιος είναι αναίσθητος
Αν κάποιος είναι αναίσθητος αλλά αναπνέει, καλέστε το ασθενοφόρο, αλλά κάνετε και τα εξής για την ασφάλεια του ατόμου:
-Ανασηκώστε απαλά το κεφάλι του ατόμου – το στόμα του θα ανοίξει ελαφρώς καθώς το κάνετε αυτό.
Ανασηκώστε το πηγούνι και ακούστε εάν το άτομο αναπνέει πραγματικά. Ελέγξτε την ανάσα του για 10 δευτερόλεπτα.
-Γονατίστε κάτω, δίπλα από το άτομο και γυρίστε τον στο πλευρό του, βάζοντας το ένα χέρι κάτω από το μάγουλο όπως φαίνεται στην εικόνα.
Σημαντικό: εάν υποπτεύεστε τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης, μην μετακινείτε το άτομο. Ανοίξτε απαλά το στόμα του χωρίς να μετακινήσετε το λαιμό.
Μπόνους:
Τα σημεία του ανθρωπίνου σώματος που μπορεί να δαγκώσουν δηλητηριώδη ζώα ή έντομα
Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γυναικα

Ταξιδια