Προτεινομενη Αναρτηση

8 πράγματα που ήταν τελείως διαφορετικά στην Ελλάδα όταν παιζόταν το «Λόγω Τιμής» στην τηλεόραση

Αν το σενάριο είχε γραφτεί σήμερα τα παρακάτω δεν θα είχαν συμβεί ποτέ Το Mega εξακολουθεί να κρατάει μία αξιοπρεπέστατη θέση στις ε...

Δώσε μου γλυκόλογα! Πως επηρεάζει τον σκύλο σου ο τρόπος που του μιλάς!



Τρέχει πάντα στην κουζίνα, σε «καρφώνει» με αυτά τα κουταβίσια μάτια, όλο θλίψη και μία στάλα σάλιου να κρέμεται από κάθε μάγουλο. Ναι, ο σκύλος σου μπορεί να σου δίνει την αίσθηση πως όλη του η ζωή περιστρέφεται γύρω από τις λιχουδιές, αλλά δεν είναι τόσο λιχούδης όσο νομίζεις!



Δεν προλαβαίνεις να του γεμίζεις το πιάτο, δεν μπορείς να μην του δώσεις μία μπουκιά τουλάχιστον από το φαγητό σου, τρώει τα σνάκ δυό-δυό και εσύ μονίμως απορείς; Μα πόσο αγαπάει το φαγητό αυτό το σκυλί;



Η απάντηση είναι: Λιγότερο από εσένα! Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Social Cognitive and Affective Neuroscience, παρουσίασαν τα αποτελέσματα της μελέτης στην συμπεριφορά σκύλων, σε σχέση με την επιβράβευση που λαμβάνουν κάθε φορά. Στην μελέτη, χρησιμοποίησαν Λειτουργική Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού στους εγκεφάλους 15 σκύλων,που κατέγραψε τους νευρώνες που ενεργοποιούνται κάθε φορά που είτε λαμβάναν μία λιχουδιά, είτε προφορική επιβράβευση και χάδια από τον ιδιοκτήτη τους.



Στα 13 από τα 15 σκυλιά οι περιοχές του εγκεφάλου που ευθύνονται για την επιβράβευση και την λήψη αποφάσεων, παρουσίαζαν ίση ή και μεγαλύτερη δραστηριότητα όταν τα σκυλιά επιβραβεύονταν μόνο με επίδειξη στοργής παρά όταν είχαν λάβει κάποιο σνακ.



Στο δεύτερο μέρος της έρευνας, τοποθέτησαν στο τέλος του μονοπατιού ένος λαβύρινθου, ένα πιάτο φαγητού και σε ένα άλλο μονοπάτι, τον ιδιοκτήτη των σκύλων. Και σε αυτήν την περίπτωση η πλειονότητα των σκύλων επέλεξε το μονοπάτι που στο τέλος τους περίμενε ο ιδιοκτήτης τους με ανοιχτές τις αγκάλες!



Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη των σκύλων για κοινωνική συναναστροφή, αλλά έχει και πρακτικές προεκτάσεις στο πως μπορούμε να καταλάβουμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να εκπαιδεύσουμε το σκύλο μας. Σε αυτήν την περίπτωση ειδικά, η προσέγγιση στην εκπαίδευση των ειδικών σκύλων εργασίας αλλάζει τον τρόπο που θεωρούμε πως πρέπει να εισάγονται στα νέα τους καθήκοντα και απαιτήσεις, που μέχρι στιγμής γινόταν με επιβράβευση με τη μορφή της αγαπημένης τους λιχουδιάς.

Στις περιπτώσεις που αυτοί οι σκύλοι εργασίας προορίζονται για θεραπευτικούς σκοπούς με συνεχή ανθρώπινη επαφή, όπως π.χ. σκύλοι για άτομα με ψυχολογικά προβλήματα, αγοραφοβία ή κινητικά προβλήματα, μπορεί o έπαινος να είναι η ανταμοιβή που προτιμούν, ενώ οι σκύλοι διάσωσης και εντοπισμού που έκπαιδεύονται για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών, μπορεί να αντιδρούν καλύτερα στη λιχουδιά έναντι του απλού επαίνου ως κίνητρο.



Με λίγα λόγια, στην περίπτωση των απλών οικόσιτων σκύλων, ο καλός μας ο λόγος και ένα τρυφερό χάδι είναι προτιμότερη επιβράβευση για τον σκύλο μας, που μπορεί να μας καρφώνει με το θλιμμένο κουταβίσιο βλέμμα κάθε φορά που ανοίγουμε το ντουλάπι με τις λιχουδιές, αλλά μπορεί απλά να είναι επειδή τους λείπει λίγη αγάπη και όπως ο άνθρωπος το ρίχνουν στο ασυναίσθητο μασούλημα. Πριν τα «πνίξεις» στο φαί λοιπόν σκέψου, μήπως να τα «έπνιγες» στα φιλάκια;

Σύνταξη Αλεξάνδρα Ράπτη

πηγή








Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γυναικα

Ταξιδια