Μεγαλώνοντας με παλιές ελληνικές ταινίες, οι απορίες που είχαμε σαν παιδιά ήταν πολλές: Γιατί έμοιαζε η Αθήνα τόσο διαφορετική με νεοκλασικά, χωματόδρομους και ελάχιστα αυτοκίνητα; Γιατί δεν μπορούσε η ηρωίδα να παντρευτεί πριν τον αδερφό της και να βγει βόλτες μόνη της; Η δική μου αιώνια απορία πάντως, αφορούσε τη μανία των ηρώων να συναντιούνται σε ζαχαροπλαστεία.
Οι ηρωίδες, συχνά ντυμένες με μπροκάρ φόρεμα και ασορτί καπελάκι συναντούσαν τις φίλες τους, ή τα ρομαντικά τους ραντεβού σε μεγαλοπρεπή ζαχαροπλαστεία με καθρέφτες. Εκεί σερβιτόροι με κολλαριστές στολές και παπιγιόν τους έφερναν πάστες, κι αφράτες τούρτες με αμύγδαλο.
Οι γειτονιές που πρωταγωνιστούν στις παλιές ελληνικές ταινίες- τα Πατήσια, η Κυψέλη, τα Παναθήναια έχουν αλλάξει ριζικά.
Η «Χαρά» βρίσκεται στα Άνω Πατήσια από το 1969, όταν πλέον η χρυσή εποχή των ζαχαροπλαστείων έφτανε στο τέλος της.
Παρά το γεγονός ότι οι Αθηναίοι δε δίνουν πια ραντεβού σε ζαχαροπλαστεία, η Χαρά παραμένει τρομερά δημοφιλής και σαν μέρος συνάντησης. Σύμφωνα με το θρύλο η ίδια η Χαρά, ήρθε από την Κωνσταντινούπολη μεταφέροντας τη συνταγή για εκμέκ και καϊμάκι στο παπούτσι της. Το μαγαζί ανήκει πλέον στην οικογένειά της και έχει μείνει ξεκάθαρα στη δεκαετία του ’80, με τους σέπια γυάλινους τοίχους, το παλιομοδίτικο σήμα και έναν τεράστιο καφέ κατάλογο. Τα γλυκά έχουν ονόματα όπως Ρόκι, Φωλιά του Κούκου, Μαρακαίμπο (σοκολάτα γάλακτος με βύσσινο) και Πάσχα (μπακλαβάς με παγωτό καϊμάκι). Η παρουσίαση είναι εξίσου ρετρό: παραγγείλαμε παγωτό και ήρθε με σημαιάκια, ενώ στη βάση του ποτηριού επέπλεαν πιγκουίνοι!
Το όνομα του λέγεται ότι το πήρε από το συγκρότημα πολυκατοικιών που βρίσκεται δίπλα ακριβώς και λέγεται «Χαρά».
Η «Χαρά» λοιπόν όταν άνοιξε έφερε τα πάνω κάτω στην Πατησίων και πολλοί ήταν οι άνθρωποι που συνέρρεαν από την περιοχή και πέριξ αυτής για να δοκιμάσουν τα πολιτικά παγωτά της.
Σύντομα έγινε το αγαπημένο στέκι εκατοντάδων ανθρώπων, έχοντας αποκτήσει φανατικούς θαυμαστές ακόμη και σήμερα.
Το όνομα της «Χαράς» ακούστηκε στην περίπτωση της σύλληψης των μελών της 17 Νοέμβρη καθώς όπως έγινε γνωστό τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης επισκέπτονταν συχνά το θρυλικό ζαχαροπλαστείο.
Ποια είναι η συνταγή όμως της επιτυχίας του ζαχαροπλαστείου;
Η μαγεία της “Χαράς” είναι πως καταφέρνει και διατηρεί αναλλοίωτα μέσα στο χρόνο τα περισσότερα στοιχεία τόσο στις γεύσεις όσο και στο χώρο της. Οι μοντέρνες πινελιές είναι ελάχιστες.
Η μοναδικά πετυχημένη συνταγή της “Χαράς” είναι τα πολίτικα παγωτά της, η μεγάλη ποικιλία γεύσεων,με τους σέπια γυάλινους τοίχους, τα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο, ο ιδιαίτερος φωτισμός της, οι σομόν τοίχοι, ενώ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της “Χαράς” είναι οι καθρέφτες με κοκοφοίνικες.
Δύο είναι οι διάσημες σπεσιαλιτέ της Χαράς: το εκμέκ και το παγωτό Σικάγο.
Εδώ θα βρείτε 6 εκδοχές εκμέκ, ανάμεσα στις οποίες και το guzel ekmek (βάση πουτίγκας ψωμιού, και βουβαλίσια κρέμα ) και ένα εκμέκ με παγωτό βανίλια, αλλά η πιο δημοφιλής εκδοχή είναι το πολίτικο εκμέκ με παγωτό καϊμάκι, όπερ – όπως διευκρινίζει και ο κατάλογος- το παγωτό είναι φτιαγμένο από βουβαλίσιο γάλα. Η βάση είναι σχεδόν τραγανή με γλυκό σιρόπι και ταιριάζει τέλεια με την κρεμώδη υφή του παγωτού.
Το Σικάγο πάλι είναι ό,τι πρέπει για τους εθισμένους στη σοκολάτα: Mια εξαιρετικά γενναία (τονίζουμε το «γενναία» μην σας περάσει από το μυαλό να πάρετε και κάτι άλλο) μερίδα παγωτού σοκολάτας με κρέμα σαντιγύ, σιρόπι σοκολάτας και ψιλοκομμένα αμύγδαλα πάνω πάνω.
Παρότι η παλιά Αθήνα των ζαχαροπλαστείων έχει χαθεί εδώ και καιρό, η Χαρά έχει επιζήσει, κάνοντας αυτό που ξέρει να κάνει εξαιρετικά και χωρίς καμία αλλαγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου