Το 2017 ήταν μια κακή χρονιά για το... σεξ. Δεν μιλάμε για κάποιο συγκεκριμένο άτομα αλλά για χώρες. Oπως δείχνουν τα στοιχεία κάποιες χώρες υποφέρουν από την έλλειψη σεξ, υπό την έννοια της υπογεννητικότητας.
Και μείωση της υπογεννητικότητας σημαίνει μικρότερο εργατικό δυναμικό, περισσότερες συντάξεις και πολλά άλλα προβλήματα.
Και κάπως έτσι, κράτη διαθέτουν κονδύλια και χτίζουν ακόμη και καμπάνιες για την υπογεννητικότητα ενθαρρύνοντας τους πολίτες τους να κάνουν περισσότερο σεξ για να... σωθούν. Ετσι, δίνουν επιδόματα, θεσπίζουν Εθνικής Ημέρες Σύλληψης και κάνουν καμπάνιες (άλλες φορές περισσότερο και άλλες φορές λιγότερο επιτυχημένες).
Το Χονγκ Κονγκ είναι μια περιοχή που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υπογεννητικότητας. Το ποσοστό γεννήσεων διαμορφώνεται σε 1,8 παιδιά ανά γυναίκα. Το 2013 η χώρα προχώρησε στην ενθάρρυνση των γεννήσεων με επιδόματα και άλλες οικονομικές διευκολύνσεις, χωρίς, όμως αποτελέσματα, όπως δείχνουν τα στοιχεία.
Σοβαρά προβλήματα υπογεννητικότητας, όμως, αντιμετωπίζει και η Ιταλία, όπου ο δείκτης διαμορφώνεται στο 1,43 παιδιά ανά γυναίκα, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει τα ζευγάρια να κάνουν παιδιά η ιταλική κυβέρνηση έκανε μια καμπάνια με σύνθημα «η ομορφιά δεν έχει ηλικία, η γονιμότητα έχει», μια καμπάνια που χωρίς αμφιβολία κρίθηκε αποτυχημένη.
Στην Ινδία πάλι, πρόβλημα υπογεννητικότητας αντιμετωπίζει η κοινότητα των Παρσί, η οποία και συρρικνώνεται. Και εκεί χρησιμοποιήθηκαν καμπάνιες με συνθήματα όπως «Να είστε υπεύθυνοι, μην χρησιμοποιήσετε προφυλακτικό απόψε».
Αλλά και στη Δανία ο δείκτης διαμορφώνεται σε 1,73 παιδιά ανά γυναίκα, ποσοστό αρκετά χαμηλό το οποίο έχει αναλάβει να... ανεβάσει μια ταξιδιωτική εταιρεία η οποία παρέχει για τρία έτη ό,τι μπορεί να χρειαστεί ένα παιδί του οποίου η σύλληψη έγινε σε ταξίδι που κλείστηκε μέσω της εν λόγω εταιρείας.
Στη Ρωσία, πάλι, όταν το πρόβλημα φούντωσε το 2007 αποφάσισαν να θεσπίσουν «Εθνική Ημέρα Σύλληψης». Ως τέτοια ορίστηκε η 12η Σεπτεμβρίου. Μάλιστα η 12η Σεπτεμβρίου είναι αργία. Και όσες γυναίκες γεννούν εννιά μήνες μετά παίρνουν δώρο ένα ψυγείο.
Στην Ιαπωνία πάλι έφτιαξαν ένα ρομπότ το οποίο δίνει στους μελλοντικούς γονείς μια αίσθηση του πώς θα είναι η μητρότητα και η πατρότητα αντίστοιχα.
Η Σιγκαπούρη πάλι η οποία έχει το μικρότερο δείκτη στον κόσμο, με 0,81 παιδιά ανά γυναίκα δαπανά 1,6 δισ. λίρες το χρόνο σε προγράμματα που ενθαρρύνουν ζευγάρια να κάνουν σεξ. Επίσης περιόρισαν τα διαμερίσματα με μια κρεβατοκάμαρα σε μια προσπάθεια να... βελτιώσουν την κατάσταση.
Τέλος, η Νότια Κορέα προωθεί την ιδέα της οικογένειας με κάθε τρόπο, από τη χρηματοδότηση οικογενειών που έχουν πάνω από ένα παιδί, έως τη θέσπιση «Ημέρας της Οικογένειας», κάθε Τετάρτη, από τις 7 και μετά.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου