Ένας θάνατος χάρισε επτά ζωές. Επτά θαύματα έγιναν σε επτά οικογένειες. Αυτό ήταν το ηχηρό μήνυμα ανθρωπιάς που έδωσε μία μητέρα, η οποία δώρισε τα όργανα της κόρης της και έδωσε έτσι ζωή σε επτά νέους ανθρώπους, καταθέτοντας τη μαρτυρία της σε εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, που συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης και το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων.
Μετά το ατύχημα της Σοφίας και όταν πια δεν υπήρχαν περιθώρια να ελπίζει σε ανάρρωση, η κυρία Γιάννα αποφάσισε να πει «ναι» στη δωρεά των οργάνων της κόρης της. Η απόφαση ήταν δύσκολη. Ήρθε στη χειρότερη στιγμή της ζωής της. Ήταν, όμως, αυτό που μετέτρεψε τη θλίψη σε ζωή. Από τότε έχει ξεκινήσει αγώνα για την ευαισθητοποίηση των πολιτών στο θέμα της δωρεάς οργάνων.
«Έγιναν επτά θαύματα σε επτά οικογένειες. Η “χαρά” μου είναι πολύ μεγάλη, γιατί έφυγαν όλα τα όργανα του παιδιού μου και πήγαν σε νεαρούς ανθρώπους.Θέλω να γίνει γνωστό για να βοηθήσουμε κι άλλον κόσμο. Είναι κρίμα να μη βάζουμε μία υπογραφή για να σωθεί ένας ακόμη άνθρωπος. Εγώ θα κάνω τα πάντα. Θα βρω τρόπο να βοηθήσω. Όπως σήμερα, που δεν μπόρεσα να βρίσκομαι στο αμφιθέατρο, αλλά συνομιλώ μαζί σας μέσω skype». Με τη σύντομη, ειλικρινή αφήγησή της, η κυρία Γιάννα συγκλόνισε το ακροατήριο και έστειλε το δικό της μήνυμα, με την ελπίδα να αυξηθούν τα μοσχεύματα, την ώρα που χιλιάδες συνάνθρωποι εναγωνίως περιμένουν σε μία λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.
«Η θέση της οικογένειας είναι δύσκολη, αλλά ο καθένας από εμάς πρέπει να σκεφτεί ότι έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να μπει σε μία λίστα αναμονής για έναν νεφρό, ένα ήπαρ ή μία καρδιά, παρά να καταστεί εγκεφαλικά νεκρός. Αυτό σημαίνει ότι η δωρεά οργάνων και η μεταμόσχευση αφορούν όλη την κοινωνία» επισήμανε στη διάρκεια της εκδήλωσης η Μίνα Νταντανά, τοπική συντονίστρια μεταμοσχεύσεων και προϊσταμένη της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου. Όπως πρόσθεσε, η δωρεά οργάνων εξαρτάται από την ανθρώπινη γενναιοδωρία, συνιστά όμως και θέμα παιδείας. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, η οργανωμένη εκστρατεία για την προώθηση της δωρεάς οργάνων απέδωσε και πλέον υπάρχουν 40 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ στην Ελλάδα μόλις πέντε.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραγκιόζης, ανέφερε ότι η Πολιτεία δεν έχει λάβει ακόμη τα κατάλληλα μέτρα για τον συντονισμό της διαδικασίας δωρεάς οργάνων, ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες και με αλληλεγγύη και αλτρουισμό να αντιμετωπίζουν θετικά τη δωρεά οργάνων.
Η γενική διευθύντρια του ΓΝ Παπαγεωργίου, Μαρία Γιογκατζή, υπογράμμισε ότι το Νοσοκομείο διαθέτει την υποδομή και το στελεχειακό δυναμικό που μπορεί να συμβάλει στην επιτυχή έκβαση των μεταμοσχεύσεων.
Η Εκκλησία βηματίζει δίπλα στη δωρεά οργάνων, την οποία θεωρεί πράξη απόλυτης ελευθερίας, τόνισε, από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Σταυρουπόλεως και Νεαπόλεως Βαρνάβας.
Στην πολύτιμη σημασία της δωρεάς οργάνων αναφέρθηκαν, επίσης, ο Γεώργιος Χριστόπουλος, μέλος του ΔΣ του Νοσοκομείου, ο Φώτης Αντωνίου, συντονιστής μεταμοσχεύσεων στο περιφερειακό γραφείο του ΕΟΜ, ο Γρηγόρης Μυσερλής, νεφρολόγος, διευθυντής στην Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ και ο θεολόγος Βασίλης Φανάρας.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, μοιράστηκαν ενημερωτικά φυλλάδια σε ειδικό σταντστο κεντρικό σαλόνι του Νοσοκομείου, ενώ ασθενείς, συνοδοί, επισκέπτες και εργαζόμενοι ενημερώθηκαν για τις μεταμοσχεύσεις.
: typosthes.grΠηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου