Προτεινομενη Αναρτηση

8 πράγματα που ήταν τελείως διαφορετικά στην Ελλάδα όταν παιζόταν το «Λόγω Τιμής» στην τηλεόραση

Αν το σενάριο είχε γραφτεί σήμερα τα παρακάτω δεν θα είχαν συμβεί ποτέ Το Mega εξακολουθεί να κρατάει μία αξιοπρεπέστατη θέση στις ε...

Τι είναι η μηνιγγίτιδα – Πρόληψη και αποφυγή

Η μηνιγγιτοδοκοκκική μηνιγγίτιδα είναι μια πολύ σοβαρή μεταδοτική ασθένεια, που μπορεί να προκαλέσει πολλές και διαφορετικές επιπλοκές. Από εγκεφαλική δυσλειτουργία μέχρι και θάνατο.







Βέβαια είναι πολύ σπάνιο να καταλήξουμε σε θάνατο ωστόσο υπάρχει ως ποσοστό. Θα πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο ενημερωμένοι τόσο για τα εμβόλια που μπορούν να μας οχυρώσουν αλλά και για απλά πράγματα που μπορούμε να φροντίζουμε να κάνουμε στην καθημερινότητά μας ώστε να αποφύγουμε τη μετάδοση.
Η μηνιγγιτοδοκοκκική μηνιγγίτιδα προκαλείται από ένα βακτήριο που ονομάζεται Neisseria meningitides και βρίσκεται μέσα στην μύτη πολλών ανθρώπων χωρίς να το γνωρίζουν- αυτοί οι άνθρωποι ονομάζονται φορείς του ιού. Οι φορείς μπορούν να μεταδώσουν το μικρόβιο μέσω απλών και καθημερινών ενεργειών όπως ένα φιλί, ή από την χρήση κοινών μαχαιροπήρουνων, ή από ένα φτάρνισμα ή μέσω του βήχα.


Το βακτήριο μολύνει τον ιστό που περιβάλλει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Δυστυχώς επειδή τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας είναι ίδια με τα συμπτώματα άλλων κοινών ασθενειών, η διάγνωση συνήθως καθυστερεί. Επίσης η διάγνωση της μηνιγγίτιδας δεν μπορεί να γίνει με ακτινογραφίες ή εξετάσεις αίματος.


Ο μοναδικός τρόπος για να μάθετε αν το παιδί σας έχει μηνιγγίτιδα είναι η οσφυονωτιαία παρακέντηση. Αυτό σημαίνει ότι με μια βελόνα ο παιδίατρος παίρνει εγκεφαλονωτιαίο υγρό από την σπονδυλική στήλη. Είναι κατανοητό να σας φοβίζει μια τέτοια εξέταση μόνο και μόνο από την περιγραφή. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Σε έμπειρα χέρια είναι μια πολύ απλή, χωρίς επιπλοκές εξέταση.


Για την μικροβιακή μηνιγγίτιδα υπάρχουν εμβόλια εναντίον μερικών μικροοργανισμών. Το εμβόλιο του αιμοφίλου γίνεται πια, σε όλα σχεδόν τα παιδιά και τα προστατεύει από το μικρόβιο για όλη τους την ζωή. Για τον πνευμονιόκοκκο και τον μηνιγγιτιδόκοκκο υπάρχουν εμβόλια, δεν καλύπτουν το παιδί σας όμως για όλη του την ζωή. Εάν ένα παιδί έχει μικροβιακή μηνιγγίτιδα μέσα στην οικογένεια τότε τα υπόλοιπα μέλη μπορούν να πάρουν αντιβίωση για προφύλαξη. Ποιος και πότε θα πάρει αντιβίωση θα το καθορίσει ο γιατρός μιας και μόνο αυτός γνωρίζει πως έχει εξελιχθεί η νόσος.


Ένα άτομο που δεν έχει εμβολιασθεί και έχει κολλήσει μηνιγγίτιδα θα πρέπει να πάρει ιατρική βοήθεια άμεσα. Ο γιατρός θα πρέπει να του χορηγήσει αντιβίωση για να μην εξαπλωθεί η ασθένεια.


Η μηνιγγίτιδα που προκαλείται από ιούς δυστυχώς δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με εμβόλια όμως κάποιες απλές οδηγίες μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμες. Να γνωρίζετε ότι η μηνιγγίτιδα μεταδίδεται με το σάλιο ή με τις εκκρίσεις βλέννας από την μύτη οπότε θα πρέπει να αποφεύγετε τα φιλιά ή τα κοινά μαχαιροπήρουνα και να μην μοιράζεστε το φαγητό σας. Επίσης θα πρέπει:


1. Να πλένετε τα χέρια σας καλά με άφθονο νερό και σαπούνι πριν το φαγητό ή όταν μαγειρεύετε καθώς και μετά και πάντα μετά την χρήση τουαλέτας.
2. Πρέπει το σπίτι σας να είναι πάντα καθαρό και να αερίζεται καθημερινά. Μια καλή λύση είναι να χρησιμοποιείτε χλωρίνη στο σφουγγάρισμα, βοηθά να σκοτωθούν οι ιοί.
3. Να αποφεύγετε χώρους με πολύ κόσμο.
4. Αν έχετε μωρό να του αλλάζετε την πάνα με προσοχή και να πλένετε μετά πολύ καλά τα χέρια σας.


Πρόληψη


Στην περίπτωση που πρέπει να ταξιδέψετε σε μέρη που έχουν πολλά κρούσματα μηνιγγίτιδας, θα πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστείτε. Επίσης διάφορα γκρουπ που είναι επιρρεπή στον ιό είναι:


1.Νεαροί φοιτητές που μένουν σε εστίες
2. Στρατιώτες που κοιμούνται σε κοινούς θαλάμους
3. Άτομα που έχουν κατεστραμμένη ή αδύναμη σπλήνα
4. Οι ερευνητές που δουλεύουν στα εργαστήρια παραγωγής του εμβολίου κατά την μηνιγγίτιδας.


childrencare
Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γυναικα

Ταξιδια