Προτεινομενη Αναρτηση

8 πράγματα που ήταν τελείως διαφορετικά στην Ελλάδα όταν παιζόταν το «Λόγω Τιμής» στην τηλεόραση

Αν το σενάριο είχε γραφτεί σήμερα τα παρακάτω δεν θα είχαν συμβεί ποτέ Το Mega εξακολουθεί να κρατάει μία αξιοπρεπέστατη θέση στις ε...

Εγκαταλείπουν νεογέννητα στο μαιευτήριο και φεύγουν -Περίπου 2.000 παιδιά σε ιδρύματα



«Το φαινόμενο της εγκατάλειψης βρεφών από τη φυσική τους οικογένεια στο μαιευτήριο, στο οποίο γεννήθηκαν, αποτελεί δυσάρεστο αλλά υπαρκτό πρόβλημα».

Αυτό αναφέρει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, σε έγγραφό της που διαβιβάστηκε στη Βουλή, και δημοσιεύει σήμερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στις 9 Μαρτίου, έπειτα από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς, με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί ποιος είναι ο αριθμός των βρεφών που βρίσκονται εγκαταλελειμμένα στα νοσοκομεία της χώρας και ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, για τις διαδικασίες αναδοχής και υιοθεσίας.

Η κ. Φωτίου αναφέρει ότι ο αριθμός των εγκαταλελειμμένων στα νοσοκομεία βρεφών είναι διαρκώς μεταβαλλόμενος, καθώς από τη μια καταγράφονται νέα περαστικά εγκατάλειψης και από την άλλη καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την απομάκρυνσή τους από το νοσοκομειακό περιβάλλον.

Σύμφωνα με τα έγγραφο, στις 31.1.2017, τρία βρέφη μεταφέρθηκαν από το Νοσοκομείο Έλενα Βενιζέλου στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρεια Αττικής Παράρτημα «Μητέρα».

«Αναδοχή πρώτη αγκαλιά»

«Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει θέσει ως πρωταρχικό του στόχο την αποϊδρυματοποίηση των παιδιών, είτε πρόκειται για βρέφη εγκαταλελειμμένα στα Δημόσια Νοσοκομεία είτε για τα παιδιά που διαβιούν στα ιδρύματα και την παροχή σε αυτά εναλλακτικών μορφών φροντίδας» σημειώνει η αναπληρώτρια υπουργός και ενημερώνει τη Βουλή ότι στο πλαίσιο αυτό, το 2016, λειτούργησε για πρώτη φορά από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής το πρόγραμμα «Αναδοχή Πρώτη Αγκαλιά», για τα βρέφη που παραμένουν στα νοσοκομεία και τα δημόσια μαιευτήριο, μέσω της απευθείας τοποθέτησής τους σε εγκεκριμένη ανάδοχη οικογένεια, χωρίς την προηγούμενη ιδρυματοποίησή τους.

Όπως εξηγεί η Θεανώ Φωτίου για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, εγκεκριμένες, από την επιστημονική ομάδα του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής (ΚΚΠΠΑ), ανάδοχες οικογένειες, με εμπειρία στη φροντίδα βρεφών, αναλαμβάνουν, με την παροχή οικονομικής και υλικοτεχνικής υποδομής από το ΚΚΠΠΑ, τα εν λόγω βρέφη, των οποίων οι φυσικοί γονείς δεν είναι σε θέση άμεσα ή και στο μέλλον να αναλάβουν τη φροντίδα τους.

Στο διάστημα της φιλοξενίας του παιδιού στην ανάδοχη οικογένεια, οι κοινωνικοί λειτουργοί εργάζονται για την ανεύρεση και υποστήριξη της φυσικής οικογένειας, ώστε, αν είναι δυνατόν να αναλάβει τη φροντίδα του.

Όπου αυτό δεν είναι εφικτό, μετά από εκτίμηση της διεπιστημονικής ομάδας του αρμόδιου επιστημονικού συμβουλίου του ΚΚΠΠΑ, το θέμα προωθείται στο Δικαστήριο για κρίση και το παιδί (μετά την απόφαση του Δικαστηρίου) προωθείται για υιοθεσία, σε ζευγάρι εγκεκριμένο και καταγεγραμμένο στο μητρώο που τηρεί το ΚΚΠΠΑ.

Από τον Απρίλιο του 2016 που ξεκίνησε το εν λόγω πρόγραμμα, 7 βρέφη τοποθετήθηκαν απευθείας από τα νοσοκομεία σε ανάδοχες οικογένειες, κάνει γνωστό η Θεανώ Φωτίου.

Φιλοξενία Πεντέλης

Με το έγγραφο γίνεται εξάλλου γνωστό ότι την 7η Φεβρουαρίου 2017, ο 7ος θάλαμος του Αναρρωτηρίου Πεντέλης, παράρτημα ΚΚΠΠΑ, που είχε ανακαινισθεί με τη χορηγία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, άνοιξε και υποδέχθηκε τα τελευταία 13 βρέφη, που παρέμεναν σε μαιευτήρια για κοινωνικούς και μόνο λόγους.

Η συγκεκριμένη Μονάδα Βρεφών λειτουργεί με τη συνεργασία των Παιδικών Χωριών SOS και με τη χορηγία του Ιδρύματος ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ, αποτελεί μονάδα σύντομης φιλοξενίας και στοχεύει στην έγκαιρη παρέμβαση στην οικογένεια προέλευσης του κάθε παιδιού, ώστε να αναλάβει εκ νέου την επιμέλειά του. Όταν αυτό δεν είναι εφικτό, οι λύσεις της αναδοχής και της υιοθεσίας θα προσφέρονται άμεση για την οικογενειακή αποκατάσταση των βρεφών.

Στις 8.2.2017 κανένα υγιές βρέφος χωρίς οικογένεια δεν παραμένει σε νοσοκομείο.

Το σύνολο των παιδιών στα ιδρύματα

Ο βουλευτής της ΝΔ Μάριος Σαλμάς με την ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή ζητούσε να ενημερωθεί, επίσης, ποιος είναι ο αριθμός των παιδιών που φιλοξενούνται σε ιδρύματα που έχουν αποστολή την ολοκλήρωση των διαδικασιών υιοθεσίας και αναδοχής των παιδιών αυτών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβιβάζει η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, «στο σύνολο των ιδρυμάτων που λειτουργούν στη χώρα, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, τα παιδιά που φιλοξενούνται σε αυτά, ηλικίας 0-18 ετών, είναι περίπου 2000».

Νέο θεσμικό πλαίσιο

Ως προς τον σχεδιασμό αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου, η κ. Φωτίου ενημερώνει ότι η δημιουργία ενός συνολικά νέου νομικού και διοικητικού πλαισίου για την υιοθεσία είναι ύψιστη προτεραιότητα του υπουργείου, τόσο για να αντιμετωπιστούν τα κακώς κείμενα του καθεστώτος που αναπτύχθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες όσο και για να αποτελέσει η υιοθεσία, μαζί με την αναδοχή, στοιχείο της πολιτικής αποϊδρυματοποίησης.

Σκοπός είναι, όπως τονίζει, τα παιδιά που για διάφορους λόγους είναι είτε εγκαταλελειμμένα σε δημόσια Νοσοκομεία είτε διαβιούν σε ιδρύματα κλειστής φροντίδας να βρουν εναλλακτικές μορφές φροντίδας, προπάντων οικογενειακό περιβάλλον.

Για τον σκοπό αυτό ετοιμάζεται, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, νομοθετική παρέμβαση με την οποία θα τεθούν κανόνες για την καταγραφή των παιδιών προς υιοθεσία ή αναδοχή, των υποψήφιων θετών ή ανάδοχων γονιών, των δομών φιλοξενίας των παιδιών μέχρι την αναδοχή ή την υιοθεσία και θα αναβαθμιστούν οι σχετικές υπηρεσίες του Υπουργείου, των Περιφερειών και των Δήμων.

«Το εγχείρημα αποσκοπεί στην απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών, χωρίς να υπάρξουν εκπτώσεις στη μέριμνα για το συμφέρον των παιδιών, αλλά και στη διαφάνεια και την αποτροπή παράνομων ενεργειών. Οι αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες θα αναληφθούν πολύ σύντομα, έπειτα από ευρεία διαβούλευση» αναφέρει η κ. Φωτίου.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή: www.iefimerida.gr/ | Tο διαβάσαμε εδώ
Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γυναικα

Ταξιδια