Υλικά Συνταγής
Για τη ζύμη
5 φλ. (ή 625 γραμ.) αλεύρι δυνατό (ή για όλες τις χρήσεις)
4 κ.γ κοφτά (ή 1 ½ φακελάκι) μαγιά σκόνη
2 κ.γ κοφτά αλάτι
1/2 φλ. νερό
1 φλ. γάλα
1/2 φλ. ζάχαρη
100 γραμ. βούτυρο λιωμένο και χλιαρό
3 κ.σ σπορέλαιο
2 μεγάλα αυγά (σε θερμ.δωμ.) ελαφρά χτυπημένα
λίγο έξτρα αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου
Για τη γέμιση
1/2 πλάκα (ή 125 γραμ.) βούτυρο λιωμένο
2 κ.σ κοφτές κανέλα
1/2 φλ. κρυσταλλική λευκή ζάχαρη
1 φλ. μαύρη μαλακή ζάχαρη
Για το γλάσο με τυρί κρέμα (cream cheese)
200 γραμ. τυρί κρέμα σε θερμ. δωμ.
100 γραμ. μαλακό βούτυρο σε θερμ. δωμ.
λίγες σταγόνες υγρή βανίλια
1 κ.σ μέλι
2 ½ φλ. άχνη ζάχαρη (περίπου)
Εκτέλεση
*Ο χρόνος ψησίματος για τα ρολά κανέλας είναι 45 λεπτά. Υπολογίστε ότι η ζύμη θα χρειαστεί 1 νύχτα να παραμείνει στο ψυγείο.
Για να ετοιμάσουμε τη ζύμη
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι και τη μαγιά, και τα ανακατεύουμε. Σε μια κανάτα, βάζουμε το αλάτι, το νερό, το γάλα, τη ζάχαρη, το λιωμένο χλιαρό βούτυρο, και το σπορέλαιο και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά, και ανακατεύουμε με σύρμα να ενωθούν τα υγρά υλικά. Κάνουμε λακκούβα στο αλεύρι, και ρίχνουμε τα υγρά υλικά. Ανακατεύουμε με κουτάλι μέχρι να γίνει το μείγμα ζύμη τσιχλωτή, που θα κολλάει ελαφρά. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη, και αφήνουμε για 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου να τριπλασιαστεί. Βάζουμε τη φουσκωμένη ζύμη στο ψυγείο για 1 νύχτα.
Γέμιση για ρολά κανέλας
Την επόμενη μέρα, στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, σε ταψί 25χ35 εκατ.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση, ανακατεύοντας σε ένα μπολ με κουτάλι ,όλα τα υλικά, βούτυρο, κανέλα, ζάχαρη μαύρη, και λευκή και αφήνουμε στην άκρη.
Άνοιγμα του φύλλου
Πασπαλίζουμε τον πάγκο με αλεύρι, και τοποθετούμε επάνω, την παγωμένη ζύμη. Πασπαλίζουμε με αλεύρι την επιφάνεια της ζύμης, και ξεκινάμε με χοντρό πλάστη, να ανοίξουμε φύλλο, πάχους περίπου 0,5 εκ., και σχήματος παραλληλόγραμμου με διαστάσεις περίπου 30χ55 εκ. Πασπαλίζουμε αλεύρι στην επιφάνεια, όποτε είναι αναγκαίο.
Γέμισμα και τύλιγμα ρολού
Αλείφουμε με απαλές κινήσεις όλη την επιφάνεια του φύλλου με τη γέμιση, αφήνοντας 1 εκ. κενό περιμετρικά. Αρχίζουμε να τυλίγουμε σε ρολάκια κατά μήκος της μακριάς πλευράς. Το ρολό να μην είναι πολύ σφιχτά τυλιγμένο. Έχοντας πάντα την ένωση του ρολού να ακουμπάει στον πάγκο, κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι, σε 10 φέτες πάχους περίπου 4-5 εκατοστών. Τοποθετούμε τα ρολά στο έτοιμο ταψί, αφήνοντας 1 εκατοστό απόσταση μεταξύ τους. Σκεπάζουμε με μεμβράνη, και αφήνουμε τα ρολά να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν πάλι, για περίπου 1 ώρα.
Ψήσιμο
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170-180 βαθμούς C στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα. Ψήνουμε τα ρολά για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν κι άλλο και να ροδίσουν ολόγυρα. Με το που ψηθούν, τα αφήνουμε να σταθούν για 10 λεπτά, και έπειτα, αλείφουμε την κρέμα τυριού.
Για το γλάσο cream cheeseΒάζουμε σε μπολ το τυρί κρέμα, με το μαλακό βούτυρο. Με σύρμα ή μίξερ χειρός, τα αφρατεύουμε. Προσθέτουμε το μέλι και τη βανίλια και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε λίγη λίγη την άχνη, μέχρι να έχουμε την πυκνότητα που επιθυμούμε, πιο αραιή ή πιο σφιχτή.
Διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 ημέρες.
http://www.argiro.gr Πηγή: www.boro.gr | Tο διαβάσαμε εδώ -
Για τη ζύμη
5 φλ. (ή 625 γραμ.) αλεύρι δυνατό (ή για όλες τις χρήσεις)
4 κ.γ κοφτά (ή 1 ½ φακελάκι) μαγιά σκόνη
2 κ.γ κοφτά αλάτι
1/2 φλ. νερό
1 φλ. γάλα
1/2 φλ. ζάχαρη
100 γραμ. βούτυρο λιωμένο και χλιαρό
3 κ.σ σπορέλαιο
2 μεγάλα αυγά (σε θερμ.δωμ.) ελαφρά χτυπημένα
λίγο έξτρα αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου
Για τη γέμιση
1/2 πλάκα (ή 125 γραμ.) βούτυρο λιωμένο
2 κ.σ κοφτές κανέλα
1/2 φλ. κρυσταλλική λευκή ζάχαρη
1 φλ. μαύρη μαλακή ζάχαρη
Για το γλάσο με τυρί κρέμα (cream cheese)
200 γραμ. τυρί κρέμα σε θερμ. δωμ.
100 γραμ. μαλακό βούτυρο σε θερμ. δωμ.
λίγες σταγόνες υγρή βανίλια
1 κ.σ μέλι
2 ½ φλ. άχνη ζάχαρη (περίπου)
Εκτέλεση
*Ο χρόνος ψησίματος για τα ρολά κανέλας είναι 45 λεπτά. Υπολογίστε ότι η ζύμη θα χρειαστεί 1 νύχτα να παραμείνει στο ψυγείο.
Για να ετοιμάσουμε τη ζύμη
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι και τη μαγιά, και τα ανακατεύουμε. Σε μια κανάτα, βάζουμε το αλάτι, το νερό, το γάλα, τη ζάχαρη, το λιωμένο χλιαρό βούτυρο, και το σπορέλαιο και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά, και ανακατεύουμε με σύρμα να ενωθούν τα υγρά υλικά. Κάνουμε λακκούβα στο αλεύρι, και ρίχνουμε τα υγρά υλικά. Ανακατεύουμε με κουτάλι μέχρι να γίνει το μείγμα ζύμη τσιχλωτή, που θα κολλάει ελαφρά. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη, και αφήνουμε για 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου να τριπλασιαστεί. Βάζουμε τη φουσκωμένη ζύμη στο ψυγείο για 1 νύχτα.
Γέμιση για ρολά κανέλας
Την επόμενη μέρα, στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, σε ταψί 25χ35 εκατ.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση, ανακατεύοντας σε ένα μπολ με κουτάλι ,όλα τα υλικά, βούτυρο, κανέλα, ζάχαρη μαύρη, και λευκή και αφήνουμε στην άκρη.
Άνοιγμα του φύλλου
Πασπαλίζουμε τον πάγκο με αλεύρι, και τοποθετούμε επάνω, την παγωμένη ζύμη. Πασπαλίζουμε με αλεύρι την επιφάνεια της ζύμης, και ξεκινάμε με χοντρό πλάστη, να ανοίξουμε φύλλο, πάχους περίπου 0,5 εκ., και σχήματος παραλληλόγραμμου με διαστάσεις περίπου 30χ55 εκ. Πασπαλίζουμε αλεύρι στην επιφάνεια, όποτε είναι αναγκαίο.
Γέμισμα και τύλιγμα ρολού
Αλείφουμε με απαλές κινήσεις όλη την επιφάνεια του φύλλου με τη γέμιση, αφήνοντας 1 εκ. κενό περιμετρικά. Αρχίζουμε να τυλίγουμε σε ρολάκια κατά μήκος της μακριάς πλευράς. Το ρολό να μην είναι πολύ σφιχτά τυλιγμένο. Έχοντας πάντα την ένωση του ρολού να ακουμπάει στον πάγκο, κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι, σε 10 φέτες πάχους περίπου 4-5 εκατοστών. Τοποθετούμε τα ρολά στο έτοιμο ταψί, αφήνοντας 1 εκατοστό απόσταση μεταξύ τους. Σκεπάζουμε με μεμβράνη, και αφήνουμε τα ρολά να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν πάλι, για περίπου 1 ώρα.
Ψήσιμο
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170-180 βαθμούς C στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα. Ψήνουμε τα ρολά για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν κι άλλο και να ροδίσουν ολόγυρα. Με το που ψηθούν, τα αφήνουμε να σταθούν για 10 λεπτά, και έπειτα, αλείφουμε την κρέμα τυριού.
Για το γλάσο cream cheeseΒάζουμε σε μπολ το τυρί κρέμα, με το μαλακό βούτυρο. Με σύρμα ή μίξερ χειρός, τα αφρατεύουμε. Προσθέτουμε το μέλι και τη βανίλια και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε λίγη λίγη την άχνη, μέχρι να έχουμε την πυκνότητα που επιθυμούμε, πιο αραιή ή πιο σφιχτή.
Διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 ημέρες.
http://www.argiro.gr Πηγή: www.boro.gr | Tο διαβάσαμε εδώ -
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου